Олександр Довженко. Зачарований Десною

470,00 грн
Назва: Олександр Довженко. Зачарований Десною
Автор: Василь МАРОЧКО
Мова: українська
Рік видання: 2019
Кількість сторінок:  576
Розмір/формат: 60x90/16
 (145x215 мм)
Обкладинка: палітурка
Серія: Славетні постаті України
ISBN 978-966-922-156-8
Книга входить до ТОП-10"Біографічного рейтингу-2019"
При купівлі комплекту книг серії "Славетні постаті України" діють знижки:
- комплект з двох-трьох книг серії - 5%
- комплект з чотирьох книг і більше - 10%
Знижка у "кошику" не відображається, а буде сформована менеджером після отримання замовлення.
 
 
 

 Книга Василя Марочка присвячена визначній постаті ХХ століття, всесвітньовідомому кінорежисеру Олександру Довженку.

  Олександр Петрович Довженко став на підмостки українського радянського кінематографа у зрілому віці, враховуючи не вікові особливості, а життєвий досвід. Він не мав фахової кінематографічної підготовки, як і переважна більшість радянських режисерів тих років, але його культурно-освітній рівень, знання та навички художнього ремесла, здобуті у Берліні, надзвичайно вразлива душа і природній талант розпізнавати прекрасне – сприяли швидкому опануванню рухливими образами, метафорою епізоду, езоповою мовою, фарбами кіномистецтва. Митець з бурхливим військово-революційним минулим розпочав фільмувати у роки непу, але відносна економічна свобода не мала продовження у лібералізації духовного та культурного життя суспільства. Працюючи над «Звенигорою» та «Арсеналом» він відчув суперечливий тандем у взаєминах із владою, її цензурні щупальця.

  У книзі автор намагається простежити життя і творчість О. Довженка в контексті його взаємин з владою, політичні форми якої змінювалися, виставляючи нові вимоги до суспільства і творчої інтелігенції. З’ясовує мотиваційну складову потрапляння художника у залежність до влади, простежує дивний механізм його соціальної та ментальної адаптації, збереження національної ідентичності українського режисера в умовах системної русифікації, його готовність до пожертви задля обстоювання української національної самобутності

  Для всіх, хто цікавиться історією України, українського кіно.

Про автора: Василь Іванович Марочко - український історик, Заслужений діяч науки і техніки  України (2005), професор (2013), доктор історичних наук (1996), нагороджений орденом "За заслуги" 3-го ступ. (2208), головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, Голова Асоціації дослідників Голодоморів в Україні, автор 270 наукових праць.

Видання серії "Славетні постаті України":

- Олександр Кучерук "Петро Могила: дослідження та спостереження"
 
 

Розділи: Громадсько-політичні видання

Парламентське видавництво

Відділ маркетингу: (044) 272-12-61
Бухгалтерія: (044) 272-05-83
e-mail: vvrsub@gmail.com